Havuzlarda çocukları bekleyen tehlikeler! Havuz kaynaklı bakterilere karşı nasıl korunur?

Yaz mevsimimin gelmesiyle çocukların havuz ve deniz eğlencesi de başladı. Sıcak havaların sevilen aktivitesi havuz, çocukların sağlığı adına tehlikeli sonuçlar doğurabilir. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Bora Baysal, çocuklarda havuz kaynaklı bakteriyel durumlar ve korunma yollarına dair Yasemin.com’a özel açıklamalarda bulundu.

HABERE AİT VİDEO İÇİN TIKLAYIN İZLE

Isınan hava su eğlencelerini de cazip hale getiriyor. Pek çok kişi serinlemek için deniz tatiline gitmeyi ya da kendini havuz suyuna bırakmayı tercih ediyor. Çocukların da severek vakit geçirdiği deniz veya havuzlar çocuk sağlığını etkileyebiliyor. Peki, deniz veya havuzdan enfeksiyon bulaşır mı? Havuzlar çocuklar için sağlıklı mıdır? Havuz kaynaklı enfeksiyonlar nelerdir? Havuzdan geçen hastalıklardan korunmak mümkün mü? Çocukların sağlığı için yazın dikkat edilmesi gereken gıdalar nelerdir? Yaz mevsiminde çocukları bekleyen tehlikelere dair merak edilen birçok şeyi haberimizde bulabilirsiniz.

HAVUZLARDAN ENFEKSİYON BULAŞIR MI?

Havuzların durgun bir su olduğu için sıcak havayla birlikte bakterilerin üremesi için uygun ortamı sağlamış olduğuna dikkat çeken Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Bora Baysal, havuz kaynaklı enfeksiyonların 3 şekilde bulaşabileceğini belirtti. Söz konusu bakterilerin yutarak alınmasıyla gastroenterit denilen ishal ve kusma; solunum yoluyla alınmasıyla akciğer iltihapları ve özellikle kız çocuklarında genital yolla bulaşan üriner sistem enfeksiyonları sık görülür.

HAVUZ KAYNAKLI ENFEKSİYONLARDAN NASIL KORUNABİLİRİZ?

Doktor Bora Baysal, denizin olduğu bir ortamda havuza girmeyi önermediğini söylüyor. Dr. Baysal, “Denize girmek her zaman daha sağlıklıdır. Şayet deniz yoksa ve havuza girmek durumundaysanız, çocukların kafalarını olabildiğince suya sokmadan havuza girmek lazım. Güneş çarpmasını ve sıcağın diğer hasarlarını engellemek adına şapka takıp ve çocuğu/bebeği güzelce kremleyip kafasını suya çok sokmadan su yutmasını engelleyecek şekilde korunma sağlanabilir.” şeklinde konuştu.

Çocuğunuz biraz daha laftan anlıyorsa, kafasını suya soksa da su yutmasını engellemek adına ikaz edebilirsiniz. Aynı şekilde suya girmeden önce kulak tıpacı takmak, olası kulak iltihaplarını engellemek adına korucu bir önlemdir.

Yaz aylarında kremalı tatlılara ve mayonezli yiyeceklere dikkat

TEK PROBLEM HAVUZ DEĞİL! KREMA VE MAYONEZE DİKKAT!

Havuz problemleriyle birlikte yaz aylarında en sık görülen problemlerden birinin de yiyecek içecekler olduğunu belirten Dr. Baysal, krema ve kremanın kullanıldığı tatlı ürünler ve mayonezin kullanıldığı yiyeceklerinbakteri çoğalması açısından çok riskli olduğunu ifade etti. Bu nedenle yaz aylarında krema ve mayonez gibi besinleri olabildiğince az tüketmek gerekir.

KLİMALAR TEHLİKE SAÇABİLİR

Klimalardan geçen lejyonel denilen ve lejyoner hastalığına sebep olan bakteriye de dikkat çeken Dr. Baysal, otellerin havalandırma bakımlarının düzgün yapıldığından emin olmak gerektiğini vurguladı.

Yorum yapın