Geceleri ense ve boyun terlemesi neden olur? Ne iyi gelir?

Her sabah uyandığınızda ense ve boyun bölgenizin terlediğinizi mi görüyorsunuz? Günlük yaşamınızı ve uykunuzu rahatsız eden bu rahatsızlığın bir nedeni olabilir. Uzmanlar yapılan araştırmalarda ense ve boyun bölgesinde gece terlemesinin enfeksiyon, menapoz ya da bazı ilaçların kullanımı olduğunu açıklıyor. Peki gece terlemesine ne iyi gelir? Gelin birlikte öğrenelim…

Vücutta meydana gelen bazı durumlar türlü rahatsızlıklara davetiye çıkarabilir. Özellikle yaz kış demeden ense ve boyun kısmında terleme sorunu ile karşı karşıya kalıyorsanız mutlaka sebeplerini araştırmalısınız. ‍️  Uyku kalitesini azaltan ve günlük yaşamı zorlaştıran bu rahatsızlık birçok insanın yaşadığı yaygın sorunlar arasında yer alıyor. Uyku esnasında vücut dinlenme ve yenilenme sürecine girerken bir dizi fizyolojik değişiklik gerçekleşir. Bu değişiklikler sırasında vücut ısısı düşerken bazı kişilerde aşırı terleme meydana gelebilir. Özellikle ense ve boyun bölgesinde ortaya çıkan gece terlemesinin sebepleri çok çeşitli olabilir ve kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Peki gece ense ve boyun kısmında neden terleme meydana gelir? 

Geceleri ense ve boyun terlemesi kabusa dönüşmesin!

Menopoz ve hormon bozuklukları gece terlemesi yapabilir. Özellikle ilaçlar, enfeksiyonlar, kan şekeri düşüklüğü ve çeşitli nörolojik rahatsızlıklar da gece terlemelerine sebep olabilir. Gece terlemesi genellikle kadınlarda menopoz semptomu olabilir. Gece terlemeleri şeker rahatsızlığı ve hormonal bozukluklardan da ortaya çıkabilir.

Geceleri ense ve boyun terlemesi kabusa dönüşmesin!

Sık sık tekrarlayan terleme durumunu sona erdirmek için mutlaka bir doktora başvurmak gerekir. Kişide boyun ve sırt terlemesi bazı hastalıklardan dolayı meydana gelebilir. Terleme süreci doktor tarafından kontrol edilerek gereken tedavi uygulanmalıdır.

ENSE VE BOYUN KISMINDAKİ TERLEMEYE NE İYİ GELİR? 

Gece terlemesinin geçmesi için belli başlı önlemler alınmalıdır. Bu önlemler şu şekilde sıralanabilir;

  •  Gün boyu sık aralıklarla su içilmelidir.
  •  Gece boyu yatak odasının serin tutulması gerekmektedir. 
  • Yatılan oda gün içerisinde mutlaka havalandırılmalıdır. 
  • Kıyafet seçimlerinde ince ve pamuklu kumaşlar tercih edilmelidir. 
  • Yatak örtüsü terletmeyen kumaşlardan seçilmeli, uyurken de ince bir yorgan kullanılmalıdır.
  •  Uyurken kalın çorap giymek de terlemenin en önemli nedenleri arasında gösterilmektedir. 
  • Baharatlı yiyecekler tüketmek de gece terlemelerinin artmasına neden olur. 
  • Genellikle alkol ve sigara tüketilmesi, gece terlemelerinin en önemli tetikleyicisi arasında gösterilmektedir. 

Yorum yapın