Fatih’i perişan etmişti, yeniden gündemde! Gut hastalığı belirtileri nelerdir ve neden olur?

Yüzyıllar boyunca çoğunlukla kralların, bir zamanlar Fatih Sultan Mehmet, Kanuni Sultan Süleyman, Fransız kralı XIV. Louis’i etkisi altına alan ‘gut hastalığı’ ya da diğer bir adıyla ‘damla hastalığı’ tarihin tozlu sayfalarından yeniden gün yüzüne çıktı. Peki gut hastalığı neden bir anda artmaya başladı? Ülkemizde de görülüyor mu?

Gut hastalığında son dönemlerde ciddi bir artış olduğu gündeme damgasını vurdu.  Aşırı et tüketiminin yol açtığı gut hastalığının ‘saraylara layık bir hastalık’ olarak tarihin tozlu sayfalarından çıktı. Gut, vücuttaki hücrelerde ve yiyeceklerde bulunan pürin adı verilen kimyasalların vücutta parçalanması sonucunda oluşan ürik asit birikimiyle ilişkilendiriliyor. Bu birikim genellikle el ve ayaklarda meydana geliyor. Kişilerin eklemlerinde ödem ve ağrı oluşuyor. Gençleri bile ağrıdan kıvrandıran hastalığın altında yatan sebep ise hem tanıdık hem de şaşırtıcı. Görülme yaşı 60’lardan 20’lere kadar düşen ve son derece tehlikeli olan bu hastalık hakkında merak ettiklerinizi yanıtladık.

Yüzyıllar boyunca gut “kralların hastalığı” olarak biliniyordu ve Kral VIII. Henry ve Kraliçe Victoria gibi hükümdarlar da bu hastalıktan muzdaripti.

Özellikle Liverpool, uzmanlar tarafından “İngiltere’nin gut başkenti” olarak adlandırılıyor. Liverpool Üniversite Hastaneleri tarafından paylaşılan verilere göre, 2023 yılında 5 bin 864 gut vakası kaydedildiği açıklandı. Bu sayı 2019’da kaydedilen rakamlara göre yüzde 960 artış anlamına geliyor.

Fatih

GUT HASTALIĞI BELİRTİLERİ:

Gut hastalığı genellikle sabaha karşı eklem ağrıları ile kendini göstermektedir. En sık görülen gut hastalığı belirtileri ise şöyle sıralanabilir.

Eklemler şişer ve ağrılar başlar. Genellikle sabaha karşı vücutta asit iyonları biriktiğinde meydana gelir. Gece, ağrılar sebebi ile uyanmalar yaşanabilir. Eğer böbreklerden kaynaklanan bir gut hastalığı var ise; karın ve bel ağrıları, idrarda kan, taş gibi belirtiler de olabilir. Ağrıların kronikleşmesi, sürekli şişen eklemlerde deformeler yaratabilir. Gut ataklarını tetikleyen nedenleri şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Aşırı alkol tüketimi
  • Hatalı ve aşırı beslenme (aşırı kırmızı et tüketimi)
  • Ani, şiddetli hastalık halleri
  • Yanlış diyet uygulanması
  • Eklem travmaları
  • İlaç tedavileri (aspirin, idrar söktürücü ilaçlar)
  • Geçirilen cerrahi operasyonlar

GUT HASTALIĞINDA NEDEN ARTIŞ YAŞANIYOR?

GUT HASTALIĞINDA NEDEN ARTIŞ YAŞANIYOR?

Yapılan bir araştırmaya göre gut hastalığında artış yaşanmasının en büyük sebepleri arasında “gut hastasının etkin tedavi almaması, işlenmiş ve sağlıksız yağdan zengin, çok şekerli gıda ve alkol tüketiminin artması, Dukan diyeti gibi bazı yüksek pürin içeren diyetlerin popülerleşmesi, hareketsizlik, obezite, tansiyon, kronik böbrek hastalığı, hiperlipidemi ve metabolik sendrom gibi hastalıkların görülmesi” olabilir.

Yorum yapın