Yaz Gündönümü nedir? En uzun gündüz ne zaman? Türkiye’de en uzun gündüz ne zaman yaşanacak

21 Haziran Güneş ışınlarının Dünya’nın Kuzey Yarım Küresi üzerinde bulunan Yengeç Dönencesi üzerine yılda bir defa dik geldiği gündür. Bugün gerçekleşecek olan Yaz gündönümüne ilişkin “Yaz Gündönümü nedir, ne zaman? gibi sorular internette en çok merak edilenler arasına girdi. Peki Yaz gündönümü nedir, ne zaman? Yaz gündönümü ile ilgili tüm detayları haberimizin içeriğinde bulabilirsiniz.

En uzun gündüz, kuzey yarımkürede 21 Haziran’da yaz gündönümü sırasında gerçekleşir. Bu tarihte, güneş ışınları Yengeç Dönencesi’ne dik olarak gelir ve kuzey yarımkürede yılın en uzun gündüzü yaşanır. Güney yarımkürede ise bu tarih, en uzun geceyi ve en kısa gündüzü ifade eder. Dünya üzerinde yer alan Kuzey Yarım küre’de en uzun gündüzün yaşandığı günlerin kısalmaya başladığı anlamına gelen yaz gündönümü ile ilgili detaylar…

Yaz gündönümü nedir

YAZ GÜNDÖNÜMÜ NEDİR?

Yaz gündönümü, Güneş ışınlarının Yengeç Dönencesi’ne yılda bir defa dik geldiği an olarak adlandırılır. Gün dönümü” kelimesi, temelde “Güneş (sol) duruşu (stitium)” anlamına gelen Latince solstitium kelimesinden gelirken, 21 Haziran’da kuzey yarım kürede yaz mevsimi başlıyor. Bu tarihte en uzun gündüz, en kısa gece yaşanıyor.

21 haziran yaz gündönümü

EN UZUN GÜN KAÇ SAAT SÜRÜYOR?

21 Haziran günü Kuzey kutup dairesinde 24 saat gündüz yaşanırken Güney kutup dairesinde ise en uzun gece yaşanmaktadır. Türkiye’de en uzun gündüz süresi en kuzeyde yer alan Sinop ilimizde yaşanmaktadır. Ülkemizde 21 haziran  günü yaklaşık 15 saat boyunca gündüz yaşanır. 

en uzun gün ne zaman

21 HAZİRAN YAZ GÜNDÖNÜMÜNDE (EN UZUN GÜNDE) NELER OLUR?

 Güneş ışınları, Yengeç Dönencesi’ne dik açıyla gelir. Kuzey Yarımküre’ye en dik, Güney Yarımküre’ye en eğik şekilde gelmektedir.

 21 Haziran Yaz Gündönümü’nde yılın en uzun günü yaşanır.

 21 Haziran tarihinden sonra Kuzey Yarımküre’de gündüzler kısalmaya, Güney Yarımküre’de ise gündüzler uzamaya başlar.

 Aydınlanma çizgisinin sınırları kutup dairelerinden geçer. Kuzey Kutup Dairesi’nde 24 saat süreyle gündüz, Güney Kutup Dairesi’nde 24 saat süreyle gece yaşanır.

 Yaz Gündönümü’nde saat 12’yi gösterdiğinde Yengeç dönencesinde gölge boyu sıfır olur.

– Yaz Gündönümü için istisnai bir durum olmaktadır. Her yıl 21 Haziran’a denk gelen yaz gündönümü 4 yılda bir de olsa 20 haziran tarihine denk gelir.

Yorum yapın