Tatil yaparken göz sağlığınızdan olmayın! Bu belirtilere dikkat, tam anlamıyla tehlike saçıyor

Yaz günlerinin vazgeçilmezi deniz ve havuzlar göz sağlığını tehlikeye atıyor. Dış kulak enfeksiyon riskinin de artış gösterdiği dönemde ortaya çıkabilecek belirti ve alınabilecek önlemler hakkında Acil Tıp Uzmanı Dr. Erkan Temizkan önemli bilgilendirmelerde bulundu.

Sıcak yaz günlerinde havuz ve deniz kullanımıyla artan enfeksiyon riskleri arasında kulak, burun, boğaz ve göz sağlığı yer alıyor. Acil Tıp Uzmanı Dr. Erkan Temizkan, enfeksiyon belirtileri ve önlemler hakkında önemli açıklamalarda bulunarak kalıcı hasarlar konusunda uyarıda bulundu.

Acil Tıp Uzmanı Dr. Erkan Temizkan, ortak kullanılan havuzlardaki risklere dikkat çekerek “Bizim için en önemli olan özellikle bu ortak kullanım olan havuzlarda kulak içerisine suyu ne kadar da istemesek de su kaçar. Eğer su kirliyse bizim otitis externa dediğimiz dış kulak enfeksiyona yol açar. Oldukça ağrılıdır. Ateş, halsizlik, bulantı şeklinde belirtiler olur ve kulağın içerisinde istenmeyen bir dolgunluğa yol açar. İnanılmaz derecede ağrılıdır ve hızlıca müdahale edip bunu temizlenmesi gerekir.” açıklamasında bulundu. Havuzun temiz olmasının önemli olduğunu vurgulayan Temizkan, kontrollü davranmanın önemine değindi.

Dış kulak iltihabının belirtileri konusunda hatırlatmada bulunan Temizkan, “Kişinin Kulağında inanılmaz diş ağrısı kadar şiddetli ağrılar meydana gelir. Kulağında bir dolgunluk olur. Özellikle yutkunmada zorluk olur çünkü kulak ile boğazın olduğu yer aynı yere açılmaktadır. Yutkunduğu zaman kişi kulağında müthiş bir dolgunluk hisseder, dayanılmaz derecede ağrıdır. Zaten bu kişiye herhangi bir kişi bile kulağında bir problem olduğunu çok rahatlıkla anlayabilir. Hemen hızlıca bir kulak burun boğazına veya acil bir hastanenin aciline başvurmalıdır.” dedi.

VÜCUT İÇİN FAZLASI ZARARLI

Havuz sularının temizliğinde klor kullanımından ve pH ayarlamasını sağladığımız asidik, bazik bir takım maddeler kullanıldığından bahseden Temizkan bu maddelerin fazlasının vücut için zararlı olduğunu kaydetti. 

Göz sağlığı için uyarıda bulunan Dr. Temizkan, şu sözleri kullandı:

“Vücudumuzun en hassas noktası da gözlerdir. özellikle bu asidik dediğimiz kimyasal maddelerin göze kimyasal konjonktür dediğimiz bir reaksiyona yol açarlar. O yüzden havuza girdikten sonra mutlaka bol su ile yüzümüzü gözümüzü yıkamamız gerekir. Veya suyun içerisine gireceksek sudan koruyacak gözlükler var. Bunları kullanırsak en azından temas miktarını azaltmış oluruz.”

Göz enfeksiyonuyla meydana gelebilecek enfeksiyonlardan bahseden Temizkan, “Suyun kendisinin kirliliğine bağlı olarak elbette tüm vücudumuzda olduğu gibi gözde de bir takım enfeksiyonlara yol açabiliriz. Bunlarda da dediğimiz çapaklanma görmede bulanıklaşma veya akıntı şeklinde belirtileri olur. Batma şeklinde belirtileri olur. O zaman da mutlaka bir göz uzmanına görülmelerini tavsiye ederim.” ifadelerini kullandı.

GÜNEŞ GÖZLÜĞÜNE DİKKAT!

Acil Tıp Uzmanı Dr. Erkan Temizkan, güneşli günlerde sık tercih edilen aksesuarlardan biri olan güneş gözlüğü konusunda bilgilendirmede bulunarak şu sözlere yer verdi:

“Burada şöyle yapılan bir yanlış var. Genellikle bu gibi şeyler daha çok estetik açıdan kullanıldığı sanılıyor. Tabii estetik açıdan da önemli ama gözlüğün kullanıldığı malzeme ve camının kalitesi çok önemlidir. Bunun için mutlaka profesyonel yardım almamız gerekir çünkü herhangi bir kişi gözlüğün yapım malzemesiyle ilgili bilgi sahibi değilse gözlüğün kalitesini anlaması mümkün değildir. Bu da göz sağlığı için oldukça zararlıdır. Çünkü kişi o gözle güvenerek gerekirse direkt olarak güneşe dahi bakmaktadır. Bu da gözde kalıcı bir takım hasarlara yol açabilir. O yüzden güvenilir yerden uygun şekilde göz muayenesi olduktan sonra güneş gözlüğü almalarını tavsiye ederim. Bunlar sağladıktan sonra tabii estetik olarak da kendisine uygun olan bir güneş gözlüğü kullanabilir.”

Yorum yapın