Rahim ağzı kanserinde kök hücre tedavisi yöntemi! Kök hücre tedavisi nedir?

Son zamanlarda kadın hastalıklarıyla sıklıkla gündeme gelen kök hücre tedavisinin rahim ağzı kanseri veya rahim ağzı hastalıklarının önlenmesi için önemli bir tedavi yaklaşımı olduğunu dile getiren Medicana Sağlık Grubu Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. İnci Öz, tedavi yöntemi hakkında merak edilenleri yanıtladı.

Toplumda lanse edilenin aksine kök hücre tedavisinin, rahim ağzında görülen ve kansere dönüşme potansiyeli olan anormal hücreleri ortadan kaldırmak için uygulanan bir dizi prosedür içerdiğini söyleyen Medicana Sağlık Grubu Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. İnci Öz, bu tedavi yöntemiyle hedeflenenlerden bahsetti. Op. Dr. İnci Öz; “Kök hücre tedavisi, rahim ağzı smear’ı (Pap testi) veya HPV testi sonuçlarına göre doktor tavsiyesiyle uygulanabilir. Bu yöntemle rahim ağzında kansere dönüşme potansiyeli olan anormal hücrelerin ortadan kaldırılması hedeflenir. Bu tedavi yöntemleri arasında; LEEP, kriyoterapi, lazer tedavisi ve konizasyon gibi cerrahi yöntemler bulunur.” şeklinde konuştu. 

rahim ağzı kanseri tedavi

“ORTA DERECEDE ANORMAL HÜCRELER İÇİN TERCİH EDİLİR”

Açıklamalarına bahsi geçen Loop Elektrocerrahi Eksizyon (LEEP – Loop Electrosurgical Excision Procedure) yöntemini anlatarak devam eden Op. Dr. İnci Öz;  “Loop Elektrocerrahi Eksizyon (LEEP – Loop Electrosurgical Excision Procedure) yönteminde, bir elektrikli kesici ile rahim ağzındaki anormal dokuların kesilerek çıkarılır. Bu yöntem, orta derecede anormal hücreler için tercih edilen bir yöntemdir.” dedi. 

rahim ağzı kanseri

HAFİF VE ORTA DERECELİ ANORMAL HÜCRELER İÇİN KRİYOTERAPİ!

Kriyoterapi yönteminde ise soğuk kullanılarak rahim ağzındaki anormal dokuların dondurulduğunu ve bu dokuların sonradan ölüp döküldüğünü ifade eden Op. Dr. İnci Öz, kriyoterapi yönteminin ancak hafif ve orta dereceli anormal hücreler için uygulanabildiğini belirtti. Tedavi yöntemleri arasında yer alan lazer tedavisinde de lazer ışınları kullanılarak rahim ağzındaki anormal dokuların yakıldığını ve bu dokuların yok edilmesinin sağlandığını söyleyen Op. Dr. İnci Öz, konizasyon tedavisini ise şu şekilde anlattı:

“Daha derin dokulara uzanan anormal dokuların çıkarılması için genellikle ameliyat altında yapılan bir prosedürdür. Konizasyon, diğer yöntemlerle tedavi edilemeyen durumlarda veya kanser şüphesi olduğu zamanlarda tercih edilebilir.”

kök hücre tedavisi

“AMELİYATA İHTİYAÇ OLMADAN UYGULANABİLİR”

Kök hücre tedavisinin, genellikle rahim ağzı smear’ı (Pap testi) veya HPV testi sonuçlarına göre doktor tarafından tavsiye edildiğini açıklayan Op. Dr. İnci Öz; “Bu testler, rahim ağzındaki hücrelerin anormal olup olmadığını belirlemek için kullanılır. Tedaviye başlamadan önce, doktor genellikle biyopsi yoluyla anormal dokunun kesin tanısını koyar. Kök hücre tedavisi, genellikle kısa süreli bir hastane ziyareti gerektirir ve ameliyata ihtiyaç duymadan bir prosedür olarak uygulanabilir. Ancak her hasta ve her durumun birbirinden farklı olduğundan, tedavi seçenekleri ve süreci bireysel olarak değerlendirilmelidir. Tedavi sonrası, hasta takip kontrollerine devam etmelidir ve rahim ağzı smear testleri düzenli olarak tekrarlanmalıdır.” ifadelerinde bulundu.

Yorum yapın