Göz sağlığı için bu alışkanlıklara dikkat! Doğrudan retinaya zarar veriyor

Göz sağlığı birçok durumdan etkilenebiliyor ve son yıllarda teknolojik cihaz kullanımının artmasıyla yanlış alışkanlıklar riskleri artırıyor. Uzmanlar, göz sağlığını konusunda dikkat edilmesi gerekenler konusunda uyarıda bulunuyor. İşte göz sağlığını korumak için tüketilmesi gereken besinler…

Günümüzde televizyon, telefon gibi dijital ekranların kullanımı göz sağlığı konusunda riskleri artırıyor. Güneşin zararlı ışınları, sağlıksız beslenme ve geç saatlerde uyuma gibi durumlar gözlerin bozulmasına neden oluyor.

Yanlış yaşam alışkanlıklarının retina tabakasına zarar verdiği bilgisini paylaşan Acıbadem Taksim Hastanesi Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ayşe Öner, sağlıklı bir retina için kilo kontrolüne dikkat etmek, düzenli egzersiz yapmak, sigara ve alkol kullanmamak gibi konuların önemine değindi. Oksijen’in haberinde yer alan bilgilere göre Prof. Dr. Ayşe Öner, kanda şeker ve kolestrolün düzenli takibinin yapılmasının da göz sağlığı için önemli olduğunu vurguladı. Güneş gözlüğü kullanımının, dijital ekranlara maruz kalınması durumunda gözlerin dinledirilmesi gerektiğini aktaran Öner, aşırı tozlu ve kimyasal maddeli ortamlarda da gözlerin korunması gerektiğini dile getirdi. Göz sağlığı için faydalı olan besinler konusunda öneride bulunan Öner, özellikle 7 besini işaret etti.

HAVUÇ

Havuç, göz sağlığına faydalı olmasıyla bilinen besinlerin başında geliyor. A vitamin deposu olan havuç, B, C, D ve E vitaminleri açısından da oldukça  zengin. İçerdiği karoten, şeker ve fosfor içerikleriyle de göz sağlığına katkıda bulunan havuç, günde bir veya iki adet tüketildiğinde göz sağlığını koruyor ve güçlendiriyor.

YUMURTA

Prof. Dr. Ayşe Öner, yumurtanın güçlü protein kaynağı oluşuna değinerek antioksidan özelliği olduğunu kaydetti. C ve E vitamini açısından zengin olan yumurtanın önemli oranda çinko içermesi durumuna değinen Öner, yumurta tüketiminin göz hastalıkları riskini düşürdüğünü söyleyerek “İçeriğindeki lutein ve zeaxantin sarı nokta hastalığına karşı  koruma sağlar. Günde bir tane yumurta yemek göz sağlığını destekler” açıklamasında bulundu.

YEŞİL SEBZELER

Yeşil sebzelerin genel olarak göz sağlığına faydalı olduğundan bahseden Öner, ıspanak, marul, kara lahana, brokoli gibi sebzelerin beta karoten, lutein ve zeaxantin içerdiklerini ve retinaya faydalı olduğunu vurguladı. Yeşil sebzeler, yüksek oranda C ve E vitamini içeriyor.

TURUNÇGİLLER

Meyve tüketiminin sebze tüketimi kadar önemli olduğunu belirten Öner, turunçgillerin tüketilmesinin iyi bir seçenek olduğunu söyleyerek “Mandalina, portakal, limon ve greyfurt gibi turunçgil meyveleri içerdikleri yüksek oranlı C vitamini sayesinde göz sağlığı ile birlikte retina problemlerinin önlenmesinde faydalıdır.” sözlerini kullandı. Günde en az 5 porsiyon sebze ya da meyve tüketilmesi gerektiğini kaydeden Öner, “Sabah kahvaltısı da dahil olmak üzere her öğünde özellikle C vitamininin zengin kaynaklarından olan başta turunçgiller olmak üzere sebze ve meyve tüketimine özen göstermek gerekmektedir. Günlük alınan sebze ve meyvenin en az iki porsiyonu yeşil yapraklı sebzeler veya portakal, limon gibi turunçgiller veya domates olmalıdır.” açıklamasını yaptı.

KIRMIZI ET

Göz sağlığında önemli besinlerden birinin de kırmızı et olduğunu ifade eden Öner, protein, demir ve çinko bakımından zengin olan bu besinin aynı zamanda B vitamini için de önemli bir kaynak olduğunu aktardı. Kansızlığı önleyen ve B12 vitamini açısından sinir sisteminde önemli bir rolü olan kırmızı et, göz sağlığı için de kritik bir öneme sahip. Haftada 2-3 kez kırmızı et tüketilmesi ve günlük et tüketiminin 70-100 gram olması tavsiye ediliyor.

BALIK

Vücudun üretemediği Omega-3 bakımından zengin olan balık, son derece faydalı bir yağdır. Prof. Dr. Ayşe Öner, balıklarda bulunan Omega-3 ve diğer antioksidan yağların retina sağlığı için oldukça önemli olduğunu aktararak göz kuruluğuna karşı koruma özelliği olduğunu dile getirdi. Öner, “Yapılan bazı çalışmalar, haftada iki kez balık tüketen kişilerde sarı nokta hastalığı ve göz kuruluğunun daha az ortaya çıktığını gösterir. Balık, aynı zamanda yağda eriyen vitaminler ve mineral madde bakımından da zengindir. Balıkta A, B grubu vitaminleri (B1, B2, B6, B12), D, K vitaminleri ve iyot bol miktarda bulunur. Her çeşit balık göz sağlığı için faydalı sayılsa da yağlı balıklar sınıfında bulunan ton balığı, somon balığı, hamsi, sardunya, sardalya, alabalık ve uskumru daha çok tercih edilmelidir” açıklamalarında bulundu.

KURUYEMİŞ

Kuruyemişlerin antioksidan içerdiklerini ve bu nedenle göz sağlığı için yararlı olduğunu aktaran Öner, Omega-3 açısından da zengin olduğunu hatırlatarak şu sözleri kullandı:

“Antep fıstığı, badem, fındık, ceviz, kaju ve ay çekirdeği yüksek miktarda lutein içerir. İdeal olan; kuruyemiş çeşitlerini tümden kavurmadan çiğ olarak tüketmektir. Sarı nokta hastalığı başlangıcı olan kişilere günde birer avuç kuruyemiş tüketmeleri önerilir.”

Yorum yapın