Gebelik kolestazı hakkında bilmeniz gereken her şey! Gebelik kolestazı nedir?

Kadınların hamilelik sürecinde yoğun kaşınmaya neden olan gebelik kolestazı, çoğu zaman diğer alerjen durumlardan ayırt edilebilmesi zor bir rahatsızlıktır. Özellikle gebeliğin son aylarına doğru ortaya çıkabilen gebelik kolestazı, aslında bir çeşit karaciğer rahatsızlığıdır. Peki, gebelik kolestazı belirtileri nelerdir? Diğer rahatsızlıklardan nasıl ayırt edilebilir ve tedavisi nasıldır? İşte, detaylar…

Hamilelik sürecinde yoğun kaşınmayla kendini gösteren gebelik kolestazı, genellikle ellerde ve ayaklarda olmakla birlikte vücudun diğer bölgelerinde de görülebilir. Bilinenin aksine diğer kaşıntılardan onu ayıran en önemli özelliği ise söz konusu kaşıntılara kızarıklık ve döküntülerin eşlik etmemesidir. Fakat oluşturabileceği potansiyel komplikasyonlar  bebek üzerinde büyük bir risk taşır. Bu sebeple süreç doktor takibinde ilerletilir ve doğum genellikle 37. haftada gerçekleştirilir. 

hamilelikte kaşınma

GEBELİK KOLESTAZI BELİRTİLERİ NELERDİR?

Ana semptomu yoğun kaşıntı olan gebelik kolestazının en belirgin özelliği kızarıklık olmamasıdır. Çoğunlukla avuç içlerinizde veya ayak tabanlarında olan kaşıntı ise daha sonra bacak, kol ve göğüste de hissedilebilir. Kaşıntılar genellikle geceleri daha yoğundur ve bu durum kişide uykusuzluğa neden olabilir. Genellikle üçüncü trimester döneminde görülen gebelik kolestazı, bazen daha erken de başlayabilir. Hatta bebek doğduktan birkaç gün sonra genellikle geçer.

gebelik kolestazı nedir

HAMİLELİK KOLESTAZININ DAHA AZ YAYGIN BELİRTİ VE SEMPTOMLARI

  • Sarılık denilen derinin ve gözlerin beyazının sararması

  • Mide bulantısı

  • İştah kaybı

  • Yağlı, kötü kokulu dışkı

gebelikte kolestazı

GEBELİK KOLESTAZININ RİSK FAKTÖRLERİ NELERDİR?

  • Kişisel veya ailesel gebelik kolestazı öyküsü

  • Hepatit C ve safra kesesi taşları da dahil olmak üzere karaciğer hasarı veya hastalığı öyküsü

  • Birden fazla bebeğe hamile olmak

  • 35 yaş ve üstü gibi daha ileri yaşta hamilelik

  • Bir gebeliğinde kolestazı yaşayan kadınların yaklaşık yüzde 60 ile 70’i bir sonraki hamileliğinde de tekrar kolestaz olabiliyor.

gebelik kolestazı belirtileri

GEBELİK KOLESTAZI NEDEN OLUR VE NELERE SEBEP OLUR?

Zannedilenin aksine gebelik kolestazı anne üzerinde değil bebek üzerinde potansiyel riskler taşır. Yaşanma nedeni kesin olarak bilinmese de kolestazın safra akışını azalttığı veya durdurduğu gözlemlenmiştir. Bu durumda da safra asitleri kan dolaşımına girer ve yüksek safra asitleri seviyeleri, hamilelik kolestazının semptomlarına ve komplikasyonlarına neden olur. Sonuç olarak hamilelik hormonları, genetik ve çevrenin hepsi gebelik kolestazında birer rol oynayabilir.

gebelik kolestazı etkileri

GEBELİK KOLESTAZI ANNEYİ VE BEBEĞİ NASIL ETKİLER?

  • Anne vücudunda yağları emme şeklini geçici olarak etkileyen gebelik kolestazı yağın zayıf emilimi, kanın pıhtılaşmasıyla ilgili K vitaminine bağlı faktörlerin azalmasına neden olabilir. Fakat bu komplikasyon çok nadir rastlanan bir komplikasyondur. Bunun dışında  gebelik kolestazı gebelik sırasında preeklampsi ve gestasyonel diyabet gibi komplikasyon riskini arttırabilir. 

  • Bebekler üzerinde oldukça büyük risk oluşturabilen gebelik kolestazı, bebeğin erken doğumuna veya bebeğin mekonyum solumaktan kaynaklanan akciğer sorunları yaşamasına neden olabilir. Mekonyum, gelişmekte olan bebeğin bağırsaklarında tipik olarak biriken yapışkan, yeşil bir maddedir. Bir annede kolestaz varsa, mekonyum amniyotik sıvıya geçebilir. Bu durumda komplikasyonlar bebeğiniz için çok tehlikeli olabileceğinden, doktorunuz doğum tarihinizden önce doğumu başlatmayı düşünebilir.

Yorum yapın