Psikolog Serkan Yükcü, sosyal medya bağımlılığı gösteren çocuk ve ergenlerin sosyal medya kullanımının gerçek hayatlarının önüne geçtiğini ifade ederek, tamamen yasaklamak yerine sınırlar koymanın öneminden bahseden bir Yasemin.com’a özel köşe yazısı hazırladı.
Her alanda olduğu gibi bağımlılık konusunda da teknolojik gelişmeler ışığında şekil değiştirmeler meydana gelerek türleri artmaktadır. Yıllarca alanda çalıştığımız Sigara, alkol ve uyuşturucu madde bağımlılıkları konularına, sosyal medya bağımlılığı da eklenmiş oldu.
Bağımlılığın tarifi ise; iyileşme ve tekrarlamalar ile seyreden, bırakıldığı takdirde davranış değişikliklerine yol açan, zevk veren ve dopamin düzeyini artıran, beyinde hem yapısal hem de işlevsel değişikliklere neden olan bir davranış mekanizmasıdır.
Özellikle ergenlik dönemi olan 13-14 yaşlarında başlayan, akılcı olmayan kararların alındığı, dürtüselliğin baskın olduğu, düşük kendilik değeri, güvensizlik hissi, kabul görmek arzusu ve reddedilme korkusu barındıran eylemler, bağımlılıklara başlangıcın ilk seviyesidir.
- •Kendisini dış dünyaya kanıtlamaya çalışmak
- •Daha fazla özgürlük talep etmeye başlama
- •Agresif davranışlarda bulunma
- •Aile aktivitelerine ilgisizlik
- •Duygu durumunda ani değişiklik, ani patlamalar ve asabiyet
- •Genel bir motivasyon eksikliği
- Sınırlarımı aşmak istiyorum.
- Arkadaşlarıma fark atmak istiyorum.
- İddalı biri olarak biliniyorum, imajımı korumak istiyorum.
- Bundan para kazananlardan olmak istiyorum.
ÇÖZÜMÜ VAR MI?
Geçen hafta içerisinde yaşadığımız bir sosyal medya platformunun eksikliğinde, aslında kendimizi sorguladığımız ve gerçeklerle yüzleştiğimiz bir süreç oldu diye düşünüyorum. Çocuklarımıza ve gençlerimize üsttenci bir bakış ile altyapısı olmayan telkinlerde bulunmak yerine, daha somut ve mantıklı önerilerde bulunmanın yararlı olacağı kanaatindeyim.
Tamamen yasaklamak yerine sınırlamanın ve yerinde kullanımının teşvik edilmesi gerektiği kanaatindeyim.
Netice itibariyle internet; ucu açık ve sonu olmayan sınırsızlıklarla dolu bir mecra. Sosyal medyayı gerçekliklerden uzaklaşmadan, sınırlı ve özgün bir kullanımda olmasının herkesin yararına olacağı kanaatindeyim.
Sevgiyle Kalın
Uzman Psikolog Serkan YÜKCÜ