Dünyada bir ilk! Kalp yetmezliği olanlara yeni umut ‘Yapay Kalp’

Dünyada ilk defa üretilen mekanik kalp, kalp yetmezliği yaşayan bir kişiye nakledildi. Binlerce hastanın bu yeni teknolojiden yararlanabileceği öngörülüyor.

Kalp yetmezliği sorunu yaşayan kişilere umut olacak bir gelişme ABD’de yaşandı. Teksas eyaletinde sağlık ve teknoloji alanında yaşanan gelişme ile kalp hastalığı olan binlerce kişinin sağlığına kavuşması söz konusu olabilecek.

BiVACOR’un geliştirdiği ve tamamen yapay olan kalp, ilk kez bir insana nakledildi. Manyetik levisyon teknolojisine sahip olan yapay kalbin titanium malzemeden üretildiği biliniyor. NTV’nin haberinde yer alan bilgiye göre bu kalp, saatte 12 litre kan pompalayabiliyor ve sürtünmesiz çalışmasıyla daha uzun ömürlü bir potansiyeli olduğu belirtiliyor.

100 BİN CİVARI KİŞİ İÇİN BÜYÜK UMUT

Kalp nakli bekleyen kişilere yedek kalp olarak kullanılması için tasarlanan cihaz, nakledildiği kişiyi 8 gün boyunca hayatta tuttu. 8 günün ardından gerçekleştirilen kalp nakli başarıyla gerçekleşti. İlk defa bir insana nakledilen yapay kalbin, dört hastaya daha nakledilmesi planlanıyor.

ABD Ulusal Sağlık Enstitüleri, bu teknolojiden yararlanabilecek hasta sayısının 100 bin civarı olduğunu öngörüyor. Dünya genelinde 26 milyon civarı kalp yetmezliği yaşayan kişi olduğu biliniyor ve bu yeni teknoloji bu hastalıkla mücadele edenlere umut oluyor.

Yorum yapın