Mersin’de yaşayan ve 5 yıldır yatalak olan 69 yaşındaki hasta, rehabilitasyon sürecinin ardından yürümeye başladı.
Mersin’in Tozkoparan Mahallesi’nde yaşayan Bahattin Aslan, bel fıtığı hastalığı ile mücadele veriyordu. 2018 yılında ikinci kez bel fıtığı ameliyatı olan Aslan, ameliyat sonrası yatağa bağımlı hale geldi. 69 yaşındaki adam birçok sağlık kuruluşunda çare aradı ancak her seferinde doktorlar bir daha yürüyemeyeceğini söylediler. Aslan, yaşadığı talihsiz olaydan 4 yıl sonra Mersin Büyükşehir Belediyesi bünyesindeki Evde Sağlık ve Bakım Biriminin fizik ve rehabilitasyon desteğine başvurdu.
5 YIL SONRA İLK ADIMINI ATTI
Büyükşehir Belediyesi’nin rehabilitasyon hizmetine başvuran Aslan, yaklaşık bir yıllık tedavi sürecinin ardından yeniden ayağa kalktı. Daha önce ayağını bile kaldıramayan Aslan, yaz kış evine gelip kendisine tedavi uygulayan ekipler sayesinde walker desteği ile yürümeye başladı.
Yaşadığı süreci anlatan Aslan, “Yaklaşık 5 sene yürüyemedim. Farklı yerlerde fizik tedavi hizmeti aldım, ama faydasını göremedim. Ayaklarım hiç tutmuyordu, uyuşuktu. Fizyoterapist kızımız hareketler yaptırdı. Haftada bir geldi. Şimdi tuvalete gidip geliyorum. Çok zorluklar çektim. Bir Allah bir ben bilirim. Allah kimseyi köşeye yatırıp da kapıya baktırmasın. Çok zor. Hanımı da çok yoruyorduk. Yürümek çok güzel bir duygu. Mutluyum çok şükür. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.
Bahattin Aslan’ın eşi İmren Aslan da “Eşim böyle rahatsız olunca hep onunla ilgilendim. Çocuğun altını bile değiştirmek çok zor, büyük insanınkini değiştirmek daha da zor ve yorucu. 5 sene böyle devam etti. Çok şükür eşim sağlığına kavuştu. Benim de işim kolaylaştı” dedi.
Bel fıtığının yanı sıra kalp rahatsızlıkları da çeken Aslan, daha önce disk protezi ameliyatı da geçirmiş. Bütün bu sebeplerin yürüyememesinde etken olduğunu belirten Fizyoterapist Bengisu Gürler, “Biz geldiğimizde 5 yıl boyunca hiçbir hareketini gerçekleştiremeyen, tamamen yatağa bağımlı bir hastaydı. Yavaş yavaş yatak içi egzersizleriyle önce bacaklarındaki kuvvetlendirmeyi artırdık. Daha sonra oturma ve ayağa kalkma dengesi için egzersizlerimizi uyguladık. Durumu iyiye gittikçe egzersizlerimiz çeşitlendi. Bağımsızlığını kazandığını fark ettiğimizde, yürüme-denge egzersizleri ile beraber tedavimizi taçlandırdık. Şu anda kendisi yataktan kalkıp oturabiliyor, walker desteğiyle evin içinde yürüyor. Amacımız tamamıyla bağımsız yürümesini sağlamak.” şeklinde konuştu.