Çalışan annelere müjde! Yarım Çalışma Ödeneği hesaplara yatırıldı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, 2016 yılında hayata geçen ‘Yarım Çalışma Ödeneği’ uygulaması kapsamında 2024 yılı Haziran ayı sonuna kadar toplam 204,6 milyon Türk Lirası ödeme sağlandığını duyurdu.

Türkiye’de nüfusun düşüşe geçmesi, doğurmaya yönelik teşvikleri de beraberinde getirdi. Son dönemde hükümet, annelerin çalışma düzeni ve doğum izni gibi konularda yeni düzenlemelere hazırlandığını duyurmuştu. Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, çalışma hayatını kadınlar için kolaylaştırmak ve anne olan kadınların istihdamdan düşmemesi için bir dizi çalışma yürütüyor. Bakan Vedat Işıkhan, resmi X (twitter) hesabından doğum yapan kadın çalışanların, başvuru ve prim ödeme şartlarını sağlamaları halinde, analık hali izinlerinin bitiminden itibaren kullanacakları ücretsiz izin döneminde İşsizlik Sigortası Fonu aracılığıyla Yarım Çalışma Ödeneği’nden yararlanabildiğini söyledi ve yapılan ödemelere ilişkin verileri paylaştı.

TOPLAM 204,6 MİLYON ÖDEME YAPILDI

Sosyal medya hesabından paylaşım yapan Bakan Işıkhan, “Toplumun temel yapı taşı aile kurumunun sağlıklı bir şekilde devamını sağlamak amacıyla çalışma hayatını kadınlar için kolaylaştırmaya ve onları desteklemeye devam ediyoruz. Doğum yapan kadın çalışanlarımız, başvuru ve prim ödeme şartlarını sağlamaları halinde, analık hali izinlerinin bitiminden itibaren kullanacakları ücretsiz izin döneminde İşsizlik Sigortası Fonu aracılığıyla Yarım Çalışma Ödeneği’nden yararlanabiliyor. 2016 yılında hayata geçen uygulama ile 2024 yılı Haziran ayı sonuna kadar toplam 204,6 milyon Türk Lirası ödeme sağlandı.” dedi.

Doğum yapan kadınlar için Yarım Çalışma Ödeneği

KADIN İSTİHDAMININ DESTEKLENMESİ PROJESİ

Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakan Vedat Işıkhan daha önce çocuk sahibi olan kadınların istihdamdan düşmemesi için yeni teşvikleri açıklamıştı. Bakan Işıkhan, İstanbul, İzmir ve Ankara’da çalışan annelere istihdama kayıtlı kalmaları halinde 12 ay boyunca ayda 325 avro (11 bin 339 TL) destek sağlanacağını duyurmuştu.

Eğitimli çocuk bakıcılığının teşviki

ÇALIŞAN ANNELERE 12 AY SÜREYLE MADDİ DESTEK

Sosyal Güvenli Kurumu aracılığı ile sağlanacak desteği duyuran Bakan Işıkhan, çocuklarının bakımını üstlenmek üzere istihdamına son veren annelere maddi destek, eğitimli ve sigortalı bakıcılığın da teşvikinin sağlanacağını belirtti. Bakan Işıkhan şu ifadelere yer verdi:

“Çalışma hayatının her kademesinde kadınları desteklemeye devam ediyoruz.

Sosyal Güvenlik Kurumumuz aracılığıyla; çocuk bakım sorumlulukları nedeniyle istihdamdan uzaklaşmanın önüne geçmek için anneleri destekliyor, kayıtlı istihdamda kalmalarını sağlıyoruz. Projemizin ikinci dönemine başvurular bugün itibarıyla başlıyor.

Proje kapsamında; Ankara, İstanbul ve İzmir’de, 12 ay boyunca çalışan annelere 325 avro (11.339 TL) destek sağlanacak.

Eğitimli ve sigortalı çocuk bakıcılığının teşvikini de sağlamayı hedeflediğimiz projeden toplam 7 bin kadın faydalanacak.”

DETAYLAR AÇIKLANDI

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, “Eğitimli Çocuk Bakıcılarının Teşviki Yoluyla Kayıtlı Kadın İstihdamının Desteklenmesi Projesi”ne yoğun talep olduğunu belirterek, 2 günde 12 bin 246 kişinin başvuru yaptığını bildirdi. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ndeki Kabine Toplantısı’nın ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Bakan Işıkhan, en önemli hedeflerinden birinin, kadın istihdamının desteklenmesi ve kayıtlı istihdamla kadınların bugünlerinin ve yarınlarının güvence altına alınması olduğunu söyledi.

“Eğitimli Çocuk Bakıcılarının Teşviki Yoluyla Kayıtlı Kadın İstihdamının Desteklenmesi Projesi”nin ikinci fazı 3 Haziran’da başladı.

Bu kapsamda Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) aracılığıyla projeyi hayata geçirdiklerini anlatan Işıkhan, projenin toplam süresinin 20 ay olduğunu, Ankara, İstanbul ve İzmir’de 0-24 aylık çocuğu olan çalışan annelerin sisteme başvuru yapabileceğini bildirdi.

Ödemelerin anneye yapılacağını, bakıcıya ayrı bir ödeme yapılmayacağını ifade eden Işıkhan, 3 bin 500 çalışan anneye yapılacak ödemeyle 3 bin 500 bakıcının istihdam edileceğini, dolayısıyla toplamda 7 bin kadının projeden faydalanmış olacağını söyledi.

Projenin bütçesinin 15,3 milyon avro olduğunu aktaran Işıkhan, her bir çalışan anne için aylık 325 avro destek verileceğini ifade etti.

Başvuru sayısına ilişkin bilgi veren Işıkhan, şunları kaydetti:

“Ön kayıtları 3 Haziran’da başlayan proje oldukça fazla talep gördü, ikinci gün itibarıyla toplam başvuru sayısı 12 bin 246 kişi oldu. Ön kayıtların alınmasından sonra kesin kayıtlar temmuz ayında tamamlanacak. Proje teşvik ödemeleri Ağustos 2024 itibarıyla başlayacak ve 12 ay sürecek. 25 Ekim 2025 tarihinde projemizin kapanışı planlanmaktadır.”

İş-Pozitif projesiyle de kadın istihdamının artırılmasını hedeflediklerini anımsatan Işıkhan, “Sayın Emine Erdoğan Hanımefendi’nin öncülüğünde 9 Şubat’ta hayata geçirdiğimiz İş-Pozitif programı kapsamında şimdiye kadar 263 bin 162 kadının istihdama katılmasına aracılık ettik. Rakamlar daha da artacak elbette, biz bununla da yetinmiyoruz, gençler ve engelliler için de benzer projeleri hayata geçirmek istiyoruz.” diye konuştu.

SGK aracılığıyla 2021’de Kayıtlı Kadın İstihdamının Desteklenmesi Projesi’nin (Women-Up) de hayata geçirildiğine işaret eden Işıkhan, bu proje kapsamında Şanlıurfa, Kahramanmaraş, Samsun, Ankara, Aydın, Denizli ve İstanbul’da 4 bin kadın işverene, iş yerlerinde ilave olarak 4 bin kadın çalışan almaları dolayısıyla 25 ayda toplam 635,9 milyon lira ödeme yaptıklarını söyledi.

Yorum yapın