Çalışan annelere kreş desteği nedir? Analık izni, süt izni, emzirme odası…

İş hayatında yer alan anneler için hangi hakların söz konusu olduğu merak ediliyor. Adıyaman Milletvekili ve Sosyal Güvenlik Uzmanı Doç. Dr. Resul Kurt, çalışan annelerin çocukları için kreş hakkı, süt izni ve emzirme odası şartları hakkında açıklamada bulundu.

Çalışan kadınların anne olması, çocuklar için belirli düzenlemeleri de beraberinde getiriyor. Süt izni hakkının yanı sıra işverenlerin yapması gerekenler değişiklik gösterebiliyor. Adıyaman Milletvekili ve Sosyal Güvenlik Uzmanı Doç. Dr. Resul Kurt, anne olan kadınlar için hangi hakların olduğunu detaylıca açıkladı.

İşte süt izni, emzirme odası ve kreş açılması zorunluluğu hakkında bilinmesi gerekenler…

İŞ YERİNDE EMZİRME ODASI VE KREŞ AÇILMA ZORUNLULUĞU

İş yerindeki kadın çalışan sayısı 100 ila 150 arasındaysa iş yerinde en çok 250 metre yakında emzirme odası açılmalıdır. İş yerindeki kadın çalışan sayısı 150’den fazla ise bu defa emzirme odasının yanında işveren tarafından kreş de açılmalıdır. İşverenler kreş yükümlülüğünü çalışanı herhangi bir yük altına somadan fatura karşılığı kreşe ödeme yaparak da karşılayabilmektedir. İşverenler tarafından kreş bedelinin ödenmesi halinde ise brüt asgari ücretin yarısına kadar ödenen bedeller, gelir vergisine tabi olmamaktadır.

ÜCRETLİ VEYA ÜCRETSİZ İZİN OLMASI İŞVERENİN TAKDİRİNDE

Kadın çalışanın evlat edinmesi halinde ise 8 haftalık analık izni, yarım çalışma, 6 aya kadar ücretsiz izin, süt izni, ilköğretim çağına kadar yapılan kısmi süreli çalışma hakları bulunmaktadır. Ancak evlat edinme halinde geçici iş göremezlik ödeneği söz konusu olmayacaktır, bu sürelerin ücretli veya ücretsiz izin olarak kabul edilmesi işveren takdirinde olacaktır.

Yorum yapın