Bebeklere hacamat uygulaması tartışmalara neden oldu! Doç. Dr. Boray Baysal son noktayı koydu

Son zamanlarda sosyal medya üzerinden yapılan paylaşımlarla dikkat çeken yenidoğan bebeklere hacamat işlemi Sağlık Bakanlığı tarafından gözetim altına alınmıştı. Peki, bebeklere hacamat yaptırılır mı? Bebeklere yapılan hacamatın etkileri nelerdir? Çocuk Sağlığı ve Uzmanı Doç. Dr. Boray Baysal konuyla ilgili merak edilen tüm soruları Yasemin.com’a özel olarak anlattı.

HABERE AİT VİDEO İÇİN TIKLAYIN İZLE

Son zamanlarda çocukluk aşılarına tepki gösteren kitleler çoğalırken ebeveynler çocukluk aşılarına alternatif olacak yollar araştırmaya başlamıştı. Bu kitleler arasında yer alan bir kesim ise yenidoğan bebeklere hacamat yapılabileceğini öne sürerek bebeklerin başlarına ve sırtlarına kupa yapıştırdıkları görüntüleri sosyal medya hesapları üzerinden yayınlayarak insanları teşvik eden paylaşımlarda bulunmuşlardı. Yapılan paylaşımlar üzerine harekete geçen Sağlık Bakanlığı ise bebeklere hacamat uygulaması ile ilgili soruşturma başlatarak söz konusu işlemi yargıya taşımıştı. 

bebeklerde hacamat

Hatta bebekleri şoka sokabilecek kadar tehlikeli olan hacamat işleminde yalnızca yapanlar değil bebeklerine hacamat yaptıran aileler de tespit edilerek yargıya taşınmıştı. Hacamat gibi uygulamaların çocuklar için hayati önem taşıyan aşı ve topuk kanı işlemine alternatif olamayacağını dile getiren Çocuk Sağlığı ve Uzmanı Doç. Dr. Boray Baysal, bu tür uygulamaların çocukların sağlığını tehlikeye attığını söyledi.

“SONU ÖLÜMLE SONUÇLANABİLİYOR”

Yapılan paylaşımların ardından uzman görüşlerinin genel değerlendirmesini sunan Çocuk Sağlığı ve Uzmanı Doç. Dr. Boray Baysal, bebeklere hacamat işlemi için “Çocuk doktorları olarak bebeklere hacamat yapılmasını uygun bulmuyoruz. Bu konuyla ilgili herhangi pozitif bir düşünce ya da bu işin yapılabilirliğini gösteren bir literatür, bir araştırma veya çalışma yok. Hacamat denen uygulama sırasında vücuda kesikler atılarak kan boşaltılıyor. Bebeklerin zaten kan hacimleri çok düşük. Göreceli olarak çok az, bizim gibi değiller. Büyük erişkin insanlar gibi değiller. Dolayısıyla bu bebekler çok hızlı bir şekilde hipotansiyona ve şok tablosuna girip ani kalp durmasıyla beraber kaybedilebiliyorlar. Yani bunun sonu ölümle sonuçlanabiliyor. “ ifadelerini kullandı. 

bebeğe hacamat

“VÜCUTLARI MİKROPLARA AÇIK HALE GELMİŞ OLUYOR”

Sözlerine “İkinci olarak o kan boşalsın diye atılan kesiler bir enfeksiyon kaynağı. Sonuçta bizim derimiz niye var? Mikroplar içine giremesin diye var. Ama biz oradaki deriye kesik atarak oradaki derinin intaklarını bozarsak o zaman vücut mikroplara açık hale gelmiş oluyor. Dolayısıyla bunun sonucunda da çok ciddi enfeksiyonlar meydana gelebilir hatta çoklu organ yetmezliği dediğimiz tabloya girerek yine bebeklerin ölümüne neden olabilir.” şeklinde devam eden Çocuk Sağlığı ve Uzmanı Doç. Dr. Boray Baysal, bebeklerin söz konusu işlemlerle ölüm tehlikesiyle karşı karşıya gelebileceğini anlattı. 

yeni doğan bebeğe hacamat

“TIBBIN ALTERNATİFİ ŞARLATANLIKTIR”

Konuya ilişkin açıklamada bulunan Türk Pediatri Kurumu Başkanı Prof. Dr. Haluk Çokuğraş ise “En basitinden enfeksiyon riski oluşur ki bu tür enfeksiyonlar küçük bebeklerde hızla yaygınlaşıp ciddi sonuçlara yol açabilir. Bir takım dolaşım bozukluklarına yol açabilir. Çok miktarda çocuktan kan çekildiği zaman kansızlığa yol açabilir, çocuk şoka girebilir.” derken “Lütfen tıbbın dediklerinden ayrılmasınlar. Tıbbın alternatifi yoktur. Tıbbın alternatifi şarlatanlıktır. “ diyerek anne ve babaları uyardı.

bebeğe hacamat

“21. YÜZYILDAYIZ!”

Sözlerine “Son zamanlarda çocuklara aşılar yapılmıyor. Aşı karşıtlığı var. Halbuki biz o aşılarla pek çok hastalığı haritadan sildik. Ya da çocuklardan topuk kanı alınmıyor. Bunlardan vazgeçilirken de çok eskide kalmış, etkinliği kanıtlanmamış bir takım uygulamalar tekrar hortlatılıyor. Artık 21. yüzyıldayız. Bu tür uygulamaların çocuklarda olası zararlarına karşı uyanık olmak gerekir.” şeklinde devam eden Prof. Dr. Çokuğraş, konunun yargıya taşındığını dile getirdi.

yeni doğan bebeğe hacamat

Hukukçular ise çocukların sağlığını tehlikeye atan bu tür uygulamaların çocuk ihmali hatta istismarı kapsamına girdiğini belirterek çocukların aileleri hakkında koruma tedbirleri uygulanabileceğini söylüyor. 

Yorum yapın