Lensiyle duşa girdi ve kör oldu! Amerikalı fenomen yaşadıklarını anlattı

ABD’de yaşayan Rachel Prochnow isimli bir kadın, kontakt lensiyle duşa girdi ve bir gözünde görme kaybı yaşadı. 12 yaşından beri lens kullanan ve böyle bir tehlike konusunda hiç uyarılmadığını söyleyen kadın, lens kullananları ikaz etti.

Newsweek’in haberine göre; Amerika’da düzenli olarak kontakt lens kullanan 45 milyon kişi var. Bunlardan biri de Teksas eyaletinde yaşayan sosyal medya fenomeni Rachel Prochnow; 12 yaşından beri kontakt lens kullanıyor. Prochnow, geçtiğimiz yıl, 34 haftalık hamileyken gözünde lensleri ile duşa girdi ve gözlerinden biri kör oldu. Görme yetisini kaybeden kadın bu zamana kadar hiçbir doktor tarafından lensin zararlı olabileceği durumlara ilişkin bilgilendirilmediğini belirtti.

LENSİNE MUSLUK SUYU DEĞDİRİNCE OLANLAR OLDU

Genç kadına “akantamoeba keratiti” teşhisi kondu ve kadın görme yetisini geri kazanmak için bir süre önce kornea nakli geçirdi. Prochnow, göz doktorlarının kendisini hiç uyarmadığı ve körlüğüne neden olan bu nadir rahatsızlık hakkında insanların bilgilenmesini istiyor.

Newsweek’e e-posta yoluyla ulaşan kadın şunları yazdı: “Her şeyi doğru yaptığımı düşünüyordum. Hiçbir zaman onlarla uyumadım, lenslerimi olması gerektiği zaman yeni bir setle değiştirdim, onları saklamak için sadece kontakt lens solüsyonu kullandım ve hatta kontakt lens kutumu iki ayda bir değiştirdim. Lenslerin ambalajında ​​musluk suyuna yaklaştırılmaması gerektiği bile yazmıyordu. Bu bilgiyi bulmak için üreticinin talimat bakım PDF’ini çevrimiçi olarak derinlemesine incelemeniz gerekir.” şeklinde konuştu.

GÖRME BOZUKLUĞUNA SEBEP OLAN BİR ENFEKSİYON

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (The U.S. Centers for Disease Control and Prevention) tarafından kalıcı görme bozukluğuna veya körlüğe yol açabilen ciddi bir göz enfeksiyonu olarak tanımlanan acanthamoeba keratiti, çoğunlukla kontakt lens kullanan kişilerde görülen bir özgür amip enfeksiyonudur. Bu enfeksiyon hızla tedavi edilmediği takdirde göz ve görme sağlığını tehdit eder.

Kontakt lens

Bu enfeksiyonun lensle duş alındığında, yüzüldüğünde ya da jakuziye girildiğinde ortaya çıktığını söyleyen Prochnow, “Bu, lensleriniz musluk suyuyla temas ettiğinde her zaman başınıza gelebilir, bu nedenle buna lensleriniz takılıyken yüzünüzü yıkamak da dahildir. Lensler gözünüzde o kadar küçük mikro çatlaklar oluşturur ki genellikle fark etmezsiniz, ancak bu amiplerin olduğu su gözünüzün üzerine geldiğinde, bazıları lens ile gözünüz arasında sıkışabilir.” dedi.

KORNEA NAKLİ YAPILDI

Tedavi için önce kadının doğum yapması beklendi. Bu nedenle 37 haftalıkken doğumu başlatıldı. Acanthamoeba keratiti enfeksiyonuna yakalanan kadın, aylar süren ilaçlı tedavinin ardından kornea nakli ameliyatı oldu. Prochnow’un sağlık durumu şu anda iyi ve görebiliyor.

Kanada’nın Ontorio kentinde bir göz doktoru olan Dr. Meenal Agarwal, duş sırasında kontakt lens kullanımının tehlikesine işaret ederek “En önemlisi enfeksiyon riskinin artması. Duş suyu, mikrobiyal keratit adı verilen ciddi bir göz enfeksiyonuna neden olabilen bakteriler içerir ve bakteriler lenslerinizle temas ederse korneanıza sıkışır ve bu da görmeyi tehdit edebilecek bir enfeksiyona yol açar.” şeklinde konuştu.

LENS BAKIMINA DİKKAT!

Kontakt lenslerin bakımına ve temizliğine dikkat etmek gerekiyor. Lensleri hijyenik bir şekilde temizlememek veya saklamamak, kutularını durulamak için musluk suyu kullanmak enfeksiyon oluşumuna sebep olabilir. Ayrıca kontakt lenslerin uzun süre gözde kalması da tehlikeli sonuçlar doğurabilir.

Yorum yapın