Bu bebek Türk tıp literatürüne geçti! 980 gram bebeğe anjiyo yapıldı

Ankara’da 30. haftasında 980 gram ağırlığında doğan Işık bebek, tıp tarihine geçti. Ana damarındaki tıkanıklık sebebiyle düşük ağırlığına rağmen anjiyo yapıldı. Işık bebek, kasıktaki toplardamar yoluyla onarım yapılan Türkiye’deki ilk bebek oldu.

Işık I. isimli erkek bebek, 14 Mayıs 2024 tarihinde Ankara Etlik Şehir Hastanesi’nde dünyaya geldi. Gebeliğin 30. haftasında, 980 gram olarak doğan bebeğin ana damarında tıkanıklık tespit edildi. Ciddi solunum sıkıntısı yaşayan bebeğe, uzman doktorlar tarafından anjiyo yapılmasına karar verildi.

Kasıktaki toplardamar yoluyla onarım yapılan ilk bebek

1 KİLOGRAM BİLE DEĞİL!

Damar tıkanıklığı nedeniyle desteksiz solunum yapamayan bebeğe, doğumdan 2 hafta sonra anjiyo yapıldı. Kasıktaki toplardamarına anjiyo yapılıp, 1,5 milimetre olan kritik damar darlığı, 3,5 milimetreye kadar genişletildi. Işık bebek şu anda 2 kilo 100 gram ağırlığında ve 2 aylık tedavinin ardından sağlığına kavuştu. Işık bebek artık solunum destek ihtiyacı olmadan nefes alabiliyor. 980 gram ağırlığına rağmen anjiyo yapılan ve bunun başarıyla atlatabilen Işık bebek, doktorları da şaşkına uğrattı.

Kasıktaki toplardamar yoluyla onarım yapılan ilk bebek

TÜRK TIP TARİHİNE GEÇTİ

Işık bebek damarlarında onarım yapılan ilk bebek olarak Türkiye’deki tıp literatürüne geçti. DHA’ya konuşan, hastanenin Yenidoğan Bölümü doktorlarından Doç. Dr. Seda Aydoğan, “Işık bebek, 30’uncu gebelik haftasında 980 gram olarak doğmuştu. Hastamız, erken doğum yani prematüre nedeniyle solunum sıkıntısı olması yüzünden yenidoğan yoğun bakım ünitesinde takip ediliyordu. Solunum sıkıntısının devam etmesi, semptomlarının artması nedeniyle doğumundan 13 gün sonra hastamız tekrar muayene edildiğinde hastamızda kalpten çıkan ve vücudu besleyen ana damarda ciddi bir tıkanıklık saptandı. Çocuk kalp merkezi olmamız sebebiyle hastamız bize sevk edildi. Işık bebeğin yaşamının 15’inci gününde çocuk kardiyologlarımız tarafından anjiyo ile bu damarda açılma işlemi yapıldı” şeklinde konuştu.

Dr. Aydoğan, bebeğin sağlığına kavuştuğunu belirtti ve şunları ekledi:

“Şu an bebeğimiz 90 günlük ve artık taburculuğa hazır. Hiçbir solunum destek ihtiyacı olmadan gayet güzel bir şekilde yaşamına devam etmesini planlıyoruz. Bebeğimiz hem prematürite hem ciddi bu aort koarktasyonu tablosu ile beraber yaşama çok güçlü bağlandı. Bu zorlu süreci çok güzel atlattı, çok güzel savaştı. Şu anda sağlıklı bir hayat onu bekliyor. Bu bebeğimiz bizim Türkiye’de anjiyo ile aort koarktasyonu onarımı yapılan, açılımı yapılan ilk bebeğimiz”.

Anjiyo yapılan ilk bebek

Operasyonu gerçekleştiren Çocuk Kardiyoloji Uzmanı Dr. Akif Kavgacı ise operasyondan bahsederek “Ekokardiyografide bu darlığı gördükten sonra hastamızı kateter anjiyografi işlemine aldık ve burada da kasıktaki toplardamar yoluyla hastamıza kateter anjiyografisini yaparak ‘balon anjiyoplasti’ dediğimiz işlemi gerçekleştirerek bu 1,5 milimetrelik darlık bölgesini 3,5 milimetreye kadar genişlettik ve işlemi sonlandırdık. Işık bebeğin özelinde bizim bu yöntemi tercih etmemizin nedeni, hastamızın 980 gram olması. Özellikle kasıktaki toplardamarı tercih etme nedenimiz de bu kadar küçük düşük doğum ağırlıklı bebeklerde damar duvarlarının çok ince ve kırılgan olması. Ayrıca, hem damar duvar hasarı, hem damar duvarında pıhtı ve kanama riski ana atardamarlarda daha sıklıkla görüldüğü için biz toplardamarı tercih ettik. Bu oldukça nadir bir hastalık tabii. 980 gram düşük doğum ağırlığında olan bir bebeğe toplardamar yöntemiyle bu girişimin yapılması bizim de görebildiğimiz kadarıyla literatürde ilk” ifadelerini kullandı.

Yorum yapın