‘Yıldız kayması’ olarak yaygınlık kazanan gök taşı yağmurları yılda 8 kez yaşanıyor. Göktaşı yağmurunun en yoğun olacağı ve saatte yaklaşık 100 meteorun gözlenebileceği gün açıklandı!
Meteoroloji tutkunları ve gökyüzünü seyretmeyi sevenleri heyecanlandıran haber yayınlandı. Gökyüzünde gördüğümüz yıldız kayması aslında binlerce yıl önce yıldızların geçişi sonucu arkalarında bıraktıkları ize dayanıyor. Uzay ve dünyanın zamanı aynı değil. TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi’nin (TUG) hazırladığı 2024 Gök Olayları Yıllığı’na göre; bazıları binlerce yıl öncesine tarihlenen kuyruklu yıldızların geçişleri sonrası bıraktığı artıklardan oluşan gök taşı yağmuru olayları, her yıl dünyada 8 kez yaşanıyor. Bunlar Quadrantid (Dörtlük), Lyrid (Çalgı), Eta Aquarid (Eta Kova), Delta Aquarid (Delta Kova), Perseid (Kahraman-Perse), Orionid (Avcı), Leonid (Aslan) ve Geminid (İkizler) olarak adlandırılıyor.
PERSE GÖKTAŞI YAĞMURU BAŞLADI
Bunlardan en dikkat çekeni ise Perseid (Perse) gök taşı yağmuru. Perse göktaşı yağmuru 14 Temmuz’da başladı ve 1 Eylül’e kadar sürecek. Perse’nin en yoğun görüleceği tarih ise açıklandı.
BU TARİHE DİKKAT!
Perse en yoğun 12 Ağustos’u 13 Ağustos’a bağlayan gece görünecek. TUG uzmanları tarafından hazırlanan Gök Olayları Yıllığı’nda Perseid (Perse) gök taşı yağmuruna ilişkin şu bilgilere yer verildi:
“Perseid Gök Taşı Yağmuru, 109P/Swift-Tuttle Kuyruklu Yıldızı’ndan ayrılan küçük kayaç ve toz parçalarının Perseid yağmurunun kaynağı olduğu biliniyor. Çekirdeği 26 kilometre çapa sahip Swift-Tuttle Kuyruklu Yıldızı, Güneş çevresindeki turunu 133 yılda tamamlıyor. 14 Temmuz ile 1 Eylül tarihleri arasında gerçekleşecek Perseid gök taşı yağmurunun en yoğun gözlenebileceği tarih 12-13 Ağustos gecesi olacak. Perseid en yoğun meteor yağmurlarından biridir ve yağmurun yoğun olduğu günlerde saatte 75-100 adet meteor gözlenebilir. Ay bu tarihte ilk dördün evresinde olup gece yarısından önce batmış olacak. Meteorlar, Kahraman (Perseus) Takımyıldızı’nın bulunduğu bölgeden yayılıyormuş gibi görünecek.“.
12 Ağustos gecesi ay, gece yarısından önce batmış olacak. Meteorlar saniyede 59 kilometre hızla atmosfere girecek ve ateş topları gibi görünecek. Gökyüzünde saatte 100 meteor görülebilecek. Gök Olayları Yıllığı’nda ayrıca, “Perseid yağmuru sırasında ‘ateş topları’ denilen gök taşlarını da görmek mümkün. Ateş topları daha büyük bir ışık patlaması şeklinde ve daha uzun süre gözlenebilen, ayrıca parlaklıkları eksi 3 kadire ulaşan parlak meteorlardır” denildi.