Böyle başkanlık seçimi ne görüldü ne duyuldu! Yarım milyon oy alan şempanze az daha…

Bugüne dek belki de sayısız başkanlık seçimi gördünüz ancak böylesine rastlamanız pek mümkün değil! 1988’de tarihte eşi benzeri görülmemiş bir belediye başkanlığı seçimi yaşandı. Macaco Tião adındaki maymun tüm adayları eleyerek Brezilya’da bir fenomene dönüştü. İşte detaylar…

Takvimler 1988 yılını gösterdiğinde Brezilya, siyasi kaosun ve halkın umutsuzluğunun doruğa ulaştığı bir ülke olarak adından söz ettiriyordu. Halk, ülkelerini yönetecek ve huzur getirecek bir liderin yokluğundan şikayetçiydi ve kimseye güvenmiyordu. Bu güvensizlik dalgası, siyasi mizahın sınırlarını zorlayan ilginç bir olayı tarih perdesine kazandırdı. Başkanlık seçimleri gelip çattığında bugüne dek hiç benzerine rastlanmamış bir “aday” seçimleri hem kızıştırdı hem de herkesi şoke etti. Bahsi geçen o aday kim derseniz, aldığı oylarla başkanlık seçiminde ilk 3’e giren maymun Macaco Tião’dan başkası değil! İşte, Brezilya’da ve dünyada bir fenomene dönüşen Macaco Tião’nun başkanlığa uzanan ilginç öyküsü…

Rio de Janeiro Hayvanat Bahçesinde yaşayan bir şempanze olan Macaco Tião, neşeli ve zeki halleriyle kalpleri kazanmıştı. Ancak Tião, ziyaretçileri tedirgin edecek şekilde çamur ve dışkı atma alışkanlığına sahipti. 

Tião’nun bu alışkanlığının hedefindeki ilk kişi ise o zamanki Rio de Janeiro belediye başkanı Júlio Coutinho’ydu. Bu özelliğiyle kısa sürede fenomene dönüşen Tião, ünlü bir mizah dergisi olan ‘Casseta & Planeta’nın radarına girdi. Ülkedeki gergin atmosferi yumuşatmak isteyen dergi ekibi, Macaco Tião’yu başkanlığa aday göstermeye karar verdiler.

Başlarda tamamen şaka amaçlı olan bu aday gösterme işi bir anda ciddileşti ve Macaco’nun iyi bir aday olduğunu düşünen yaklaşık yarım milyon insan, sevimli maymun adına seçim kampanyaları düzenlemeye başladı.

Tião’nun desteklenmesiyle şaşkına dönen ‘Casseta & Planeta’ ekibi hiç zaman kaybetmeden Macaco’nun seçim kampanyalarını organize etti ve işler bambaşka bir yere evrildi. 

Artık Macaco kentin dört bir yanında posterleri olan, adına mitingler düzenlenen, televizyon programlarında tartışılan önemli bir adaydı.

GUİNNESS DÜNYA REKORLAR KİTABI’NA GİRDİ

Tüm bu ilginç süreç bitip seçim günü geldiğindeyse yarım milyona yakın 400 bin küsür kişinin oyu Macaco’dan yana oldu. 12 adayı eleye eleye zirveye ulaşan Macaco, ilk 3’e girmeyi başardı. Oyların tamamı geçersiz sayılsa da Macaco, başkanlık seçimlerinde yarım milyon insanın oyunu alarak Guinness Dünya Rekorlar Kitabı’na girmeyi başardı.

Yorum yapın