Hükümet, azalan doğum oranlarına yönelik tedbir kapsamında, kadınlara yönelik geniş bir destek paketi hazırlıyor. Pakette, doğum yapan kadının izin süresi, maaşı, kreş ve kira yardımı gibi pek çok detay yer alıyor.
Son dönemde Türkiye’nin nüfusu azalmaya başladı. Doğum oranlarının Türkiye tarihinde en düşük seviyelerde gezmesi hükümeti harekete geçirdi. AK Parti, son Merkez ve Karar Yönetim Kurulu (MKYK) toplantısında nüfus konusunu kapsamlı bir şekilde ele aldı ve çalışmalar tartışıldı. Buna göre kadınlarda doğumu teşvik etmek adına mevcut izin sürelerinden maaşa, kira ve kreş desteğinden, doğum yapan kadının özlük haklarındaki değişikliklere kadar pek çok konu ele alındı. Söz konusu yasal düzenlemelerin 1 yıl içerisinde çıkarılacağı belirtildi.
KLASİK MALİYE POLİTİKALARININ DIŞINDA HAREKET EDİLECEK
MKYK toplantısında Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, ücretli doğum izninin 4 aydan 1 yıla çıkarılması önerisinde bulundu ve bu konudaki olası adımlara dair kapsamlı bir sunum gerçekleştirdi. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bu öneriye olumlu yaklaşarak “Bu konuda klasik maliye politikalarının dışında hareket edeceğiz. Üzerimize düşen ne varsa yapmaya hazırız” dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Bakan Göktaş’a hızlı bir şekilde konuyla ilgili çalışmaları başlatması talimatını verdiği basına yansıyan bilgiler arasında.
DOĞUMU TEŞVİK ADINA YENİ DÜZENLEMELER KAPIDA
Bakan Göktaş’ın sunumunun ardından AK Parti kurmayları bu sürecin sadece doğum izniyle sınırlı kalmaması gerektiğini vurgulayarak çocuk sahibi olan ailelere verilecek desteğin kademeli olarak artırılmasını vurguladı. Bu çerçevede;
-
İkinci ve üçüncü çocuk için devlet desteği,
-
Annenin izin süresinin kademeli olarak artırılması,
-
Kreş ve kira desteği,
-
Kadının özlük haklarında ve maaşında yeni düzenlemeler ele alındı.
Kurmaylar konuya ilişkin, “Sadece doğum izni değil, kadınlarımız çocuk sahibi olmak istiyor. Kreş desteği, çalışan desteği, kira desteği. Kadın çalışıyor, çocuk sahibi olmak istiyor ama bakıcıların maaşı 30-40 bin liradan aşağı değil. İkinci ve üçüncü çocuğa destek verilmesi lazım. Aile Bakanlığı’nın bir sürü bütçesi var. Sadece doğum iznini uzatmak değil.. 0-3 yaş dediğimiz gelişim evresi çok önemli.” değerlendirmesinde bulundu.