Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, görülen bir boşanma davasında, eşini vefat eden eski eşiyle kıyaslayan kocayı tam kusurlu bularak tarafların boşanmasına ve kocanın kadına nafaka ve tazminat ödemesine karar verdi.
Ankara’da şaşkınlık veren bir olay yaşandı. Bir adam, karısının ona ilgi göstermediği, evi terk ettiği, eski karısından kalan mücevherleri kullandığı ve mücevherlere izinsiz daraltma, isim değiştirme gibi işlemler yaptırdığı ve boşanma planları yaptığını iddia ederek karısına boşanma davası açtı. Mahkemeden 50 bin lira maddi ve 50 bin lira manevi olmak üzere toplam 100 bin lira tazminat talebinde bulundu. Ancak hiç beklemediği bir sonuçla karşılaştı.
MAHKEME ADAMI TAM KUSURLU BULDU
Kocasının iddialarını yalanlayan kadın, tam tersine kocası tarafından olumsuz birtakım davranışlara maruz kaldığını iddia etti. Kadın, eşinin sürekli kendisini vefat eden eski eşiyle kıyasladığını, kendisini hor gördüğünü ve dışladığını, hakaret edip evden kovduğunu söyledi. Bu gerekçelerle kadın kendi lehine, 1500 bin TL tedbir ve yoksulluk nafakası, 100 bin TL maddi ve 100 bin TL manevi tazminat talebinde bulundu.
ESKİ EŞLE KIYASLAMAK PAHALIYA PATLADI
Yargılamayı yapan yerel mahkeme, “kocanın, eşini, eski eşi ile kıyasladığını ve kadını ortak hanede istemediğini, kadının kusurunun ise ispatlanamadığını” tespit ederek kocayı tam kusurlu buldu. Mahkeme, tarafların boşanmasına, kadına 1500 lira tedbir ve yoksulluk nafakası ile 40 bin lira maddi, 30 bin lira da manevi tazminat ödenmesine karar verdi.
Yerel mahkemenin kararına karşı istinaf başvurusu üzerine Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 1. Hukuk Dairesi, erkeğin istinaf başvurusunun esastan reddine karar verdi. Adam, karar karşı temyize başvurdu.
Yerel mahkeme kararını inceleyen Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, yerel mahkeme kararının hukuka uygun olduğunu tespit etti ve davacı koca tarafından ileri sürülen gerekçelerin kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte olmadığını belirtti. Yargıtay, 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 370. maddesi uyarınca kararın onanmasına hüküm verdi.