İsveç’in ‘uyuyan güzel’i tıp dünyasını şoke etti! Tam 32 yıl boyunca uyudu

19.yy’da İsveç’te yaşayan Karolina Olsson, nadir görülen bir uyku bozukluğu sebebiyle 32 yıl boyunca hiç uyanmadan uyudu. 15 yaşında uykuya dalan kadın 47 yaşında uyandı. Tıp camiasında da merak uyandıran uyku vakasının altındaki sebepler çeşitli spekülasyonlara neden oldu.

1861 yılında İsveç’in Okno şehrinde doğan Karolina Olsson, çevresinde şaşkınlık uyandıran bir tür uyku bozukluğuna sahip. 5 çocuklu bir ailesinin 2. çocuğu olan Karolina, 1876 yılında yaklaşık 14-15 yaşlarındayken başından yaralandı ancak kısa sürede iyileşti. Hemen peşinden şiddetli diş ağrısı çeken Karolina’nın ailesi, bu ağrının cadılık yüzünden olduğuna dair batıl bir inanç taşıyordu. Bu yüzden de kızlarının yatağa gitmesini istedi. O gün uykuya dalan Karolina uzun bir süre uyanmadı.

ÜNLÜ TIP DERGİLERİNE KONU OLDU

Ailesinin doktora gidecek parası olmadığı için kasaba ebesinin tavsiyelerine göre hareket etmeye başladı. Ebe, kızın süt ve şekerli suyla beslenmesi gerektiğini söylüyordu. Ancak durum düzelmedi. Böylece kasaba halkı aralarında para toplayıp Karolina için doktor çağırdı. 1 yıl boyunca Karolina’yı ziyaret eden doktor, İskandinavya’nın meşhur tıp dergilerinden birinin editörüne mektup yazarak diğer doktorlardan yardım istedi.

Karolina Olsson

Doktorun belirttiğine göre sürekli uyku halindeki Karolina’nın saçları ve tırnakları da uzamıyordu. Ancak arada ailesinin çocukken ona ezberlettiği duaları mırıldanıyordu. Böylece daha fazla doktor Karolina’yı ziyaret etmeye başladı.

BİR TÜRLÜ TEŞHİS KOYAMADILAR

Doktorlardan Johan Emil Almbladh, uyku halinin histerinin bir sonucu olduğunu düşündü ve Karolina, 1892’de Oskarshamn’daki bir hastaneye kaldırıldı. Ancak 1 ay geçmeden taburcu edildi. Hastanedeki doktorlar Karolina’ya “dementia paralytica” teşhisi koydu ancak bu hastalığa sahip olduğuna dair çok az kanıt vardı. Bundan sonra uyanana kadar başka hiçbir doktor Karolina’yı görmedi.

Annesi 1904’te ölünce ona bir hizmetçi ve ev halkı onunla ilgilenmeye başladı. 1907 yılında kardeşi de öldü ve bu olaydan sonra histerik bir şekilde ağlamaya başladı. Ama komada olduğu ve bilincinin yerinde olmadığı düşünülüyordu.

32 YIL SONRA UYANDI

Genç kadın uykuya daldıktan tam 32 yıl 42 gün sonra uyandı. Hizmetçi, onu ağlayarak yerde zıplarken buldu. Uyanınca kardeşlerini tanımadı ve birkaç gün boyunca ışığa hassasiyet gösterdi. Çok zayıflamıştı ve solgundu. Bu nedenle konuşmakta da zorluk çekiyordu. Karolina, uyuduğu süre boyunca hiç yemek yemedi ve hiç konuşmadı. Ancak uyandığında, uyanmadan önce öğrendiği her şeyi hatırlıyordu. Okuyup yazabiliyor, ezberlediği duaları tekrarlayabiliyordu.

Karolina Olsson

TIP DÜNYASININ GÖZDESİ OLDU

1908 yılında yaklaşık 47 yaşındayken uyanan Karolina, Amerika ve Avrupa’da geniş bir şöhret bulmuştu. Gazeteciler sürekli yaşadığı kasabaya gelip onunla röportaj yapmak istiyordu. Uyandıktan sonra çok sayıda psikolojik teste giren kadının hastalığı net bir şekilde belirlenemese de uyumadan önce sahip olduğu bütün yeteneklere sahipti ve hayatına kaldığı yerden devam edebiliyordu. Uyanınca 47 yaşında olmasına rağmen en fazla 25 yaşında gösterdiği belirtiliyordu.

Doktorlar genç kadına tam olarak ne olduğunu hiçbir zaman tespit edemediler. 1910 yılında Karolina’yı muayene eden psikiyatrist doktor Frödeström, yayınladığı makalede belirsiz bir kış uykusu vakası olduğunu yazdı. Yanı sıra, Karolina’nın durumunda kafa karıştırıcı pek çok ayrıntı bulunuyor. Örneğin ara sıra uyanması ama hiç yemek yememesi; uyandığında ise öfke ve ağlama nöbetleri geçirmesi. Ayrıca saçlarının ve tırnaklarının uzamıyor oluşu da düşündürücüydü.

Karolina Olsson

Karolina Olsson, 1950 yılında 89 yaşındayken beyin kanaması sonucu hayatını kaybetti.

Yorum yapın