Akıntılı denizde nasıl yüzülür? Boğulmak istemeyen bunlara dikkat eder!

Yaz günlerinin vazgeçilmezi olan yüzme aktivitesi, yüzme bilmeyen kadar bilenler için de tehlikeli olabiliyor. Daha önce Guinness Dünya Rekoru kıran Namık Ekin, yeni bir rekor denemesine hazırlanırken bir yandan da yüzme sevenlere önemli uyarılarda bulundu. ‘Kendine fazla güven’ durumunun boğulmalara sebep olabildiğine işaret etti.

Yapılan araştırmalar, son zamanlarda boğulmaların artış gösterdiğini işaret ediyor. Peki akıntılı denizde nasıl yüzülür? Denizin akıntısına kapılan birine ne yapılmalı? İşte tüm soruların cevabı, usta isim Namık Ekin‘den… Guinness Dünya Rekoru kıran Namık Ekin, Hürriyet’te yayınlanan Yelda Başaran’ın haberine göre yeni bir rekor denemesine hazırlanıyor.

30 Ağustos Zafer Bayramı kutlamalarında Anamur’dan Kıbrıs’a yüzerek geçmeyi planlayan Ekin, yüzme hakkında kritik noktalara değindi ve önemli tavsiyelerde bulundu. Boğulmanın asıl sebebinin bilgisizlik ve kendine fazla güvenme olarak belirten Namık Ekin, “Haddini bilip, ‘Ben çok iyi yüzerim’ diyerek fazla açılmayacaksın. Ne kadar iyi yüzme bilsen de denize karşı ukalalık yaparsan, bile bile sonunu hazırlarsın.” ifadelerini kullandı.

DOĞA İNSANI YENER!

Ekin, doğanın gücüne işaret ederek “Ben 81 yaşında, hayatının 60 yılı suda, denizlerde geçmiş emekli bir SAT komandosu olduğum halde denizde haddimi bilirim. Çünkü denizin sağı solu belli olmaz. Unutmayın; doğa insanı yener!” açıklamasında bulundu.

Havuzda mı, denizde mi sorusuna yanıt veren Ekin, yüzmeyi öğrenirken havuzda, öğrendikten sonra denizde cevabını verdi. Ekin, yüzme bilmeyenlere uyarıda bulunarak “Denizde eğlenmek ve yüzme öğrenmek için belinden öteye açılmadan, kıyıda, sahile paralel, gerektiğinde eli yere değecek şekilde yüzmeye çalışmalı.” sözlerini kullandı.

Yüzme sırasında yavaş ve derin bir şekilde nefes alınması gerektiğini aktaran SAT komandosu, hızlı ve sığ nefeslerin vücuda yeterli oksijenin gitmemesine sebep olduğunu, bu nedenle performans düşüklüğünün ortaya çıktığını aktardı. Nefes alırken su yutulmaması gerektiğine dikkat çeken Ekin, “Nefes alırken başı yukarı kaldırma, nefesi verirken suya doğru nefes alma gibi hatalardan kaçınılmalıdır.” sözlerine yer verdi.

PANİK OLMA, DERİN NEFES AL

Yüzerken batmamak için ne yapılması gerektiğini aktaran Ekin, can simidi takılmasını veya balık adam giyilmesini önerdi ve “Balık adam kıyafetinin içinde hava kabarcığı olduğundan sizi batırmaz ve yüzme tekniklerini daha kolay yaparsınız.” dedi.

Akıntıya karşı nasıl yüzülebileceğinden bahseden SAT komandosu, “Akıntı seni nereye götürüyorsa akıntıya karşı yüz. En rahat yüzdüğün yüzme stilinde suda kalmaya çalış. Asla panik yapma ve derin nefes almayı unutma!” ifadelerini kullandı.

Denizde akıntıya kapıma durumunda sakin olunması gerektiğini işaret eden Ekin, sahile doğru değil yanlara doğru yüzülmesi tavsiyesinde bulunarak “Sahile doğru yüzmeye çalışarak kendinizi yorarsanız, akıntıyı yenemezsiniz. Bu yüzden akıntının sizi götürmesine bir süre izin verin. Unutmayın akıntı sizi dibe çekmez” dedi.

Her zaman su üzerinde kalmaya çalışılması gerektiğini söyleyen Ekin, yorulma durumunda sırtüstü yatılmasını tavsiye etti. Nefes ritmini kaybetmemeye dikkat edilmesi gerektiğini belirten Ekin, el kaldırarak yardım istenmesi gerektiğini dile getirdi. 

Akıntıya kapılan birini görünce cankurtaran çağrılmasını, cankurtaran yoksa can simidi, halat vb. yöntemlerle yardım edilebileceğini aktardı.

Namık Ekin Kimdir?

1943 doğumlu Namık ekin, eski Su Altı Taarruz (SAT) komandosu. Milli sporcu olan Ekin, 11 farklı spor branşında 18 Guinness Dünya Rekoru’na sahip. Su altı paraşüt, jimnastik, halter ve yüzme şampiyonu. Namık Ekin ayrıca antrenörlük yaparak binlerce sporcunun hayatına dokunuyor.

Yorum yapın