Çocuk parkları göründüğü kadar masum değil: Sadece temas yeterli!

Çocukların eğlence noktası olan oyun parklarındaki gizli tehlike hakkında Mikrobiyolog Dr. Öğr. Üyesi İpek Ada Alver, uyarıda bulundu. Çocukların oyun parklarında enfeksiyon riski ile karşı karşıya olduğu belirtildi.

Güzel havalarda çocukların zaman geçirme duraklarından biri oyun parkı oluyor. Özellikle şehir içinde yaşayan çocukların eğlenme noktası olan oyun parklarında gizli tehlike konusunda uyarı yapıldı.

Mikrobiyolog Dr. Öğr. Üyesi İpek Ada Alver, yaptığı uyarıda “Açık hava ortamlarında güvenli görülen oyun parklarında, dolaylı kontaminasyon ve yetersiz bakım nedeniyle çocuklar ciddi sağlık sorunları ile karşı karşıya kalabilir” sözlerine yer vererek ebeveynleri uyardı.

TEMAS YOLUYLA BULAŞ MÜMKÜN

Dr. Öğr. Üyesi Alver, dolaylı yoldan enfekte olma durumuna dikkat çekerek “İndirekt kontaminasyon enfekte bireyle direkt temas etmeden çocukların oyun alanlarındaki temas ettiği yapılar (salınacak, kaydırak, tahterevalli ve tutunma alanları) aracılığı ile dolaylı yoldan enfekte olmalarıdır. Bu konuda ebeveynler önlem almazsa çocuklar temas yoluyla bulaşan pek çok bakteriyel, viral ve mantar enfeksiyonlarına yakalanabilir” ifadelerini kullandı.

Parkların bakımının önemini vurgulayan Alver, paslı çivi, demir ve kırık cam malzemelerin yaralanmalara yol açabileceğini, tetanoz ve kuduz başta olmak üzere kan yoluyla bulaşabilen enfeksiyonların söz konusu olabileceğini kaydetti. Alver, bu riskler nedeniyle dezenfeksiyonun düzenli yapılması durumuna işaret etti.

BAĞIRSAK PARAZİTİNE DİKKAT!

Kedi, köpek , fare, kirpi gibi hayvanların dışkı yoluyla bağırsak paraziti bulaştırdığını belirten Alver, “Çocukların kum ve toprakla teması sonrası ellerini ağzına götürmesi neticesinde bu bağırsak parazitleri fekal-oral yolla çocukların bağırsaklarına yerleşerek karın ağrısı, şişkinlik, ishal, halsizlik gibi belirtilere neden olmakta ve tedavi edilmezse daha ciddi semptomlara neden yol açabilmektedir” açıklamasında bulundu.

KIYAFETLERİN YÜKSEK SICAKLIKTA YIKANMASI GEREKİYOR

Ebeveynlerin dikkatli olması konusunda tavsiyelerde bulunan Alver, “Çocuklar oyun parklarında oynadıktan sonra özellikle el hijyenine dikkat etmeli, sık sık banyo yaptırılmalı, ellerin ve yere düşen emziklerin dezenfekte edilmeden direkt ağza teması engellenmeli” sözlerini kullandı.

Aynı zamanda mümkünse parkta giydiği kıyafetlerin ayrı şekilde daha yüksek sıcaklıklarda yıkanmasını tavsiye eden Alver, paslı çivi batması ya da cam kesmesi gibi yaralanma durumlarında pansuman yapılması gerektiğini ve bu tarz yaralanmalarda en yakın sağlık kuruluşuna gidilerek yara bakımının yanında tetanoz ve kuduz riskine karşı koruyucu önlemler alınması gerektiğini kaydetti.

Yorum yapın