Tokat’ta yaşayan Hüseyin Örükaya, koşum ve eyer takımları yaparak baba mesleği olan saraçlığı sürdürüyor. Hamut ustası Örükaya, unutulmaya yüz tutmuş mesleği 47 yıldır devam ettiriyor.
Koşum ve eyer takımları yapan kişi anlamına gelen saraçlık, unutulmaya yüz tutan meslekler arasında yer alıyor. Gün geçtikçe talebin azaldığı bu mesleği 47 yıldır icra eden Hüseyin Örükaya, babasından öğrendiklerini günümüze kadar taşımayı başardı.
Tokat’ta yaşayan 60 yaşındaki Örükaya, araba koşumunda at ve katırların boyunlarına geçirilen ağaç veya üstüne meşin takılmış çember olan hamutları üretmeye devam ediyor. Evli ve 4 çocuk babası olan hamut ustası Örükaya, Tokat ve çevre illerden talebin azaldığını ancak Doğu Anadolu Bölgesi’nden alıcı bulunduğunu kaydetti.
İNCE İŞÇİLİK YAPILIYOR
Her geçen gün üretimin azaldığını aktaran Örükaya, “Alın teri, el emeği, göz nuru. Çok şükür bugüne bizi getirdi. Zengin olamasak da çok şükür diyoruz. En azından hayatımızı iyi şekilde idame ettiriyoruz.” açıklamasında bulundu.
Saraç Örükaya, yaptığı işten bahsederken ince işçilik yaptığını aktararak “Deri kullanıyoruz, ağaç, keçe, kamış otu kullanıyoruz, derken yani hamutu bu şekle getiriyoruz. Bayağı bir emek harcıyoruz. Günde bir tane anca yapabiliyoruz. Yani fazla üretim de yapamıyoruz. Tamamen el emeği olduğu için, makineleşme yok. İnce iş olduğundan dolayı da geç çıkıyor iş.” sözlerini kullandı.
Talebin azalmasına rağmen saraçlığa devam edeceğini dile getiren hamut ustası, “İş olmazsa, zaten yaş da geldi altmışa, işi bırakacağız mecburen.” ifadelerine yer verdi.
Burada en azından zaman geçirdiğini aktaran Örükaya, “Yerimiz belli, mekanımız belli. Eşimiz, dostumuz geliyor. Yemek yiyoruz, çay içiyoruz, muhabbet ediyoruz derken, zamanımızı böyle geçiriyoruz.” diyerek sözlerini tamamladı.